webshop afbeelding vini vino

De Nero d’Avola, ofwel de goede druif

De Di Giovanna Nero d’Avola Vurria

 

Sambuca di Sicilia geeft als naam misschien associaties met de bekende Italiaanse anijslikeur met een koffieboontje, maar het is eigenlijk een dorpje in het westen van Sicilië. Het ligt zo’n tachtig kilometer onder Palermo in de provincie Agrigento. In dit gebied vind je talloze boerderijen met wijnranken en amandel- en olijfbomen en je vind er dan ook prachtige wijnen. Wijnen afkomstig van wijngaarden gesitueerd aan het Lagio Aranchio, een 3,7 km2 groot kunstmatig aangelegd stuwmeer.

Aan de oever van dit meer vinden we het Fortino di Mazzallakkar; een ruïne van een Arabisch fort, dat werd gesticht in 830 voor Chr. Het diende waarschijnlijk toentertijd als verdedigingsfort. Tot de jaren vijftig van de vorige eeuw was het fort nog in prima staat. Echter de bouw van de stuw, die zorgde voor het ontstaan van het meer, is de reden dat het fort in steeds slechtere staat gaat verkeren. Het fort staat nu namelijk gemiddeld zes maanden per jaar onder water.

Sinds twintig jaar is het meer een beschermd natuurgebied en leven er, naast de vele bijzondere vogels ook ringslangen, salamanders en zelfs schildpadden.

West-Sicilië heeft hét ideale klimaat voor de rijping van de druivensoort Nero d’Avola. Een oud en zeer populair druivenras met een diep paarsblauwe kleur, dat van oorsprong is ontstaan uit een kruising van Merlot en Syrah. De Nero d’Avola wordt ook wel Calabrese genoemd, wat afgeleid is van het Griekse kalavisi dat goede druif betekent.

Het wijnhuis waar onze aanbieding de Nero d’Avola Vurria uit 2016 vandaan komt, is Azienda Di Giovanna. Hier zwaaien de broers Gunther en Klaus de scepter over hun biologische wijngaarden op ruim 56 ha grond. Wijn wordt er nog volledig met de hand gemaakt en dat betekent dat de druiven dus ook handmatig worden geplukt. Voordat de wijn gebotteld wordt, rijpt hij eerst ruim een half jaar op Frans eiken. Daarna rijpt hij nog zeker zes maanden verder op de fles voordat hij in de verkoop gaat. Doordat Gunther en Klaus hun wijnranken heel kort gesnoeid houden, is de opbrengst ervan niet gigantisch maar zijn de druiven wel van een uitmuntende kwaliteit; de smaak is veel intensiever dan die van veel andere wijnen gemaakt van de Nero d’Avola.

De Di Giovanna Nero d’Avola Vurria 2016, in de aanbieding in de wijnmaanden oktober en november, smaakt voortreffelijk bij een risotto of bij vlees, maar ook bij een haardvuur op een frisse avond komt hij goed tot zijn recht.