Een sommelier, oenoloog of vinoloog, wat is het verschil?

Regelmatig worden verschillende termen, als sommelier, vinoloog en oenoloog door elkaar gebruikt. Toch zijn het alle drie verschillende functies die wel één ding met elkaar gemeen hebben; ze draaien allemaal om wijn. In deze blog leggen we de verschillen aan u uit.

Sommelier
We beginnen met de sommelier, omdat je deze het meeste tegenkomt. Een sommelier is namelijk werkzaam in de horeca in de functie van wijnober of wijnkelner. Hij of zij is gespecialiseerd in het geven van adviezen over de lekkerste wijn bij een bepaald gerecht. Daarnaast kan hij of zij de wijnkaart toelichten.

Vinoloog
Een vinoloog is een gediplomeerd wijnkenner. Hij weet naast alle ins en outs over wijn, veel over druivenrassen, wijnstreken en de invloed van het klimaat op het rijpen van druiven. Met name heeft een vinoloog een gedegen kennis over de wijnen en hun smaak. Een opleiding tot vinoloog is te volgen aan de nederlandse Wijnacademie.

Oenoloog
Een oenoloog (spreek uit als eu-no0- looch) Is een wetenschapper in de wereld van wijnbouwtechniek. Dit betekent dat er een universitaire opleiding met goed gevolg is doorlopen. Het woord Oeno is afgeleid van het Griekse woord voor wijn oinos. Een oenoloog weet alles van biochemische aspecten die bij wijnbereiding komen kijken, zoals het telen van druiven, de vinificatie en het bewaren van wijn. Een opleiding tot oenoloog is maar op een aantal plaatsen in de wereld te volgen. Onder meer in Frankrijk, Italie, Zuid-Afrika, Duitsland, Australië en Zuid-Amerika.