Het moeilijke kleintje; de Arneis druif

De Arneis druif is een witte druivensoort die voornamelijk groeit in het zuiden van de provincie Piëmont. Dit is in de buurt van steden als Alba (waar ook de beroemde witte truffel vandaan komt) en dorpjes als Barolo. De druif is lang met uitsterven bedreigd, omdat hij erg moeilijk te onderhouden blijkt. De naam zegt het eigenlijk ook; de druif heet liefdevol moeilijk kleintje. Deze druivensoort groeit het beste op diep gelegen klei met daarop een losse kalkhoudende bodem met veel mineralen.

De Bric Cenciciurio Roero Arneis die in de wijnmaanden oktober tot en met december bij wijnimporteur Vini & Vino in de aanbieding is, is een strogele rijpe wijn. De druiven hiervoor groeien op de top van de Cenciciurio heuvel in de wijngaarden van de zwagers Franco Pittatore en Carlo Sacchetto. Zij waren het die begin jaren negentig van de vorige eeuw hun beider families samenbrachten en het wijnhuis Bric Cenciciurio oprichtten. Een wijnhuis waar traditie hoog in het vaandel staat en waar hun biologische manier van werken garant staat voor het in stand houden van het ecosysteem in hun wijngaarden.

Guyot

De Arneis snoeit men volgens de Guyot-methode. Deze speciale manier van snoeien is bedacht door de Franse arts en wetenschapper Jules Guyot. Hij schreef het boek ‘Etude des vignobles de France’ een boek dat de wijnbouw in de hele wereld voorgoed veranderde. Daarnaast vond hij, naast een kanon, ook de muselet uit, het draadkapje waarmee kurken op flessen champagne op hun plaats gehouden worden.

Bij de Guyot-methode leidt men druivenranken langs horizontaal gespannen staaldraden, zodat ze optimaal van de zon kunnen profiteren. Eerst wordt de uit het tweede oog van de wijnstok spruitende tak langs de onderste draad geleid en tot op zes ogen teruggesnoeid. Deze tak draagt dan nog hetzelfde jaar vrucht. Het jaar daarop is het de beurt aan de tak die direct boven de eerste tak ligt. De opbrengst per druivenstok is op deze manier niet erg groot, slechts anderhalve kilo, maar de smaak van de druiven, en dus van de wijn, is intensief en meer dan fantastisch.

De Bric Cenciciurio Roero Arneis is een wijn met een smaak, die het midden houdt tussen een Sauvignon Blanc en een Viognier. Combineer deze met witte gerechten, zoals pasta en vis of een frisse salade. Met deze wijn verras je je gasten zeker, je schenkt dan ook iets unieks, een wijn die je in Nederland maar weinig tegenkomt.