COPPI CASA VINICOLA DAL 1882

De produktie van wijn in het Italiaanse dorpje Turi, nabij Bari dateert al van 1882.  In 1966 trad de pas afgestudeerde oenoloog Antonio Coppi toe als werknemer. Zijn grootste wens kwam uit toen hij in 1979 het bedrijf kocht en het  naar zichzelf vernoemde.

Puglia

In deze periode stonden Pugliese wijnen nog bekend als derderangs.De basiswijn ging naar wijnhuizen in Noord-Italië om de wijnen daar aan te sterken op kleur, alcohol en smaak. Wijnboeren in het zuiden kregen niet veel betaald voor de productie van basiswijn, waardoor er weinig geld overbleef om te investeren in hun eigen bedrijven.

Pas vanaf eind jaren 80 en begin jaren 90 verandederde dit. Onder meer door investeringen van zowel de Europese-Unie als de Italiaanse overheid. Ook kregen de wijnen die kleinschalig gemaakt werden, erkening door de toekenning van beschermde herkomstgebieden (DOC).

Eigen bottellijn

Ook Antonio Coppi kon hierdoor in beginjaren 90 een eigen bottellijn aanschaffen en de verkoop van gebottelde wijn leverde hem meer op dan bulkverkoop naar het noorden. De druiven van de betere wijngaarden hield Coppi dan ook voortaan voor zichzelf. Het was ook in deze periode dat zijn drie kinderen Lisa, Miriam en Doni de werkzaamheden langzaam overnamen van Antonio.

Coppi

Coppi is door constante kwaliteitsverbetering en zelfstandigheid een bekende binnen de Pugliese wijnbouw en de wijnproductie. In 2017 is Coppi toegetreden tot het Italiaanse wijn walhalla door de erkenning van de Gambero Rosso die hun Senatore Primitivo de hoogste onderscheiding (trè bicchieri) gaven.