Sangiovese en Montepulciano, de druiven in Guerrieri Sangiovese Riserva Galileo

Vlak bij de rivier Metauro in het gebied Le Marche Italië (De Marken) liggen de wijnvelden van wijnhuis Guerrieri. Le Marche – wat de grens betekent- is een van de mooiste streken van Italië. Het ligt in het midden tussen de Apennijnen en de Adriatische zee en werd in vroeger tijden door de Romeinen ook wel Picenum genoemd. Het gebied heeft een heerlijk klimaat, mild mediterraan, met maxima in de zomer tot zo’n dertig graden en een graad of tien in de winter. Het doet een beetje denken aan Toscane, maar de streek is veel rustiger waardoor het authentieke Italië hier nog goed te vinden is.

Door het heuvelachtige landschap en dat prima klimaat is Le Marche een belangrijk landbouwgebied. Er worden voornamelijk fruit, olijven en druiven geteeld. En zo dus ook de druiven voor de wijnen van Guerrieri. Al vijf generaties verbouwt dit wijnhuis op een duurzame en eerlijke manier druiven, waaronder de Sangiovese en de Montepulciano, waarvan ze verschillende heerlijke wijnen maken.

 

Bloed van Jupiter

De Sangiovese is een typisch Italiaanse druif. De naam betekent bloed van Jupiter (Sanguis Jovis) een naam die de druif rond 1600 toevallig kreeg omdat een druif nu eenmaal een naam moet hebben. Deze Sangiovese druif blijkt een kruising van twee nog oudere wijnrassen te zijn; de Ciliegiolo en de Calabrese de Montenuovo. Omdat de druif een erg dunne schil heeft, is hij wel erg gevoelig voor grauwe schimmel. Dit is een parasiet, wat het telen ietwat complexer maakt.

De Montepulciano druif is na de Sangiovese de meest verbouwde druif in Italië. De druif, als ras moet men echter niet verwarren met het stadje Montepulciano in Toscane. Ook hier komt wijn vandaan; de Vino Nobile di Montepulciano, maar deze wijn maakt men specifiek van alleen Sangiovese druiven. De Montepulciano druif is een mollige en zeer sappige druif met een lage zuurgraad en met weinig tannine. Het maakt hem dan ook de ideale druif voor een heerlijke wijn.

En dat is wat de Guerrieri Sangiovese Riserva Galileo dan ook is. Al bij de eerste slok is het genieten en dat blijft het geval tot de fles leeg is. Gelukkig is deze wijn in de maanden oktober en november in de aanbieding en een nieuwe fles opentrekken is dan ook steeds weer een feestje.