Twee keer prijs voor de Nero d’Avola van Di Giovanna

Iedere twee jaar verschijnt er een nieuwe uitgave van de door Sommelier Zosimo samengestelde wijngids NDA Nero d’Avola wine – gids over de inheemse druif van Sicilië. In deze gids worden de geschiedenis, de gebieden, de kelders en de wijnen gemaakt van 100% Nero d’Avola druif beschreven en krijgen de beste wijnen een award. In de gids van 2020-2021, die eind oktober uitkwam, staan maar liefst twee prijswinnende wijnen van het wijnhuis Di Giovanna; de Gerbino Rosato 2019 en de Nero d’Avola Vurria 2018.

Di Giovanni Gerbino Rosato 2019

De Gerbino Rosato 2019, een frisse aperitiefwijn, die ook prima smaakt bij lichte gerechten en sushi, krijgt van Zosimo maar liefst 91/100 punten. Deze lichtroze rosé, met een beetje violet, is afkomstig van de Gerbino wijngaard. Dit is een van de vijf wijngaarden van Azienda Di Giovanna die tezamen zo’n 65 hectare bestrijken. Gerbino is de oudste wijngaard van de familie Di Giovanna en ligt in het Contessa Entellina gebied op ongeveer 450 meter hoogte. Hier plantte betovergrootvader Cristoforo Di Giovanna in 1860 zijn eerste Nero d’Avola ranken. De grond, die deels uit tufsteen van vulkanische oorsprong bestaat, bevat veel calcareniet. Dit is een mineraal dat zorgt voor de specifieke smaak van deze heerlijke wijn. De broers Gunther en Klaus  produceren deze rosé die smaakt naar framboos en hibiscus sinds 2004.

Di Giovanna Nero d’Avola Vurria 2018

De Nero d’Avola Vurria 2018 is de tweede prijswinnaar in het rijtje van wijnen van Di Giovanna. Deze wijn ontvangt maar liefst 97 van de 100 punten van Sommelier Zosimo, die eigenlijk Carmello Sgandurra heet. Het woord Zosimo komt uit het Grieks en betekent levendig of vitaal. Sgandurra promoot sinds 1996 internationaal Italiaanse wijnen van inheemse druiven, waaronder dus de Nero d’Avola.

De Nero d’Avola Vurria 2018 is een ronde zachte robijnrode wijn die een zes maanden rijping op Franse eiken vaten achter de rug heeft. Deze wijn komt van de Miccina wijngaard die ongeveer 350 meter boven zeeniveau ligt. In de bodem vind je hier niet alleen kalksteen en tufsteen, maar ook klei.  En sinds 1997 teelt men de Nero d’Avola hier op biologische wijze. De smaak doet denken aan kersen en bessen, maar is zeker ook een beetje kruidig. Hierdoor komt de wijn goed tot zijn recht bij vleesgerechten, maar ook bij pasta’s.