Vini & Vino wijnvoordeel

Leer wijnproeven in twee stappen

Iedereen kent het wel, je bestelt in een restaurant een fles wijn en de ober schenkt een beetje voor je in om de wijn te proeven. Wat doe je dan precies en hoe? We leggen het wijnproeven hier in twee stappen uit.

Stap 1 – de geur van de wijn

Een deel van de smaak van de wijn wordt bepaald door de geur van de wijn en het is dan ook goed om eerst de geur in je op te nemen. Je doet dat als volgt: pak het glas vast bij de steel en houd het vervolgens wat schuin, maak nu een langzame ronddraaiende beweging waardoor de wijn als het ware door het glas walst. Steek hierna je neus in het glas en ruik het boeket (bouquet) van de aroma’s die loskomen door dat walsen. Ruik of je de wijn lekker vindt ruiken en of je geen vreemde bijluchtjes als mufheid of kurk ruikt. Omschrijf voor jezelf waar de geuren je aan doen denken. Denk aan voor jou herkenbare geuren, zoals bloemen, fruit of gras of misschien wel bos of champignons.

Stap 2 – de smaak van de wijn

Neem nu een flinke slok van de wijn en laat deze door je mond gaan zonder hem door te slikken. Neem terwijl je een slok neemt ook een hap lucht, dan komen de smaken het beste vrij. Dit is het gemakkelijkst als je slurpt en dan mag als je wijn proeft. Laat de smaken even goed op je inwerken voordat je of de wijn weer uitspuugt of doorslikt.

Wanneer spuug je wijn uit en wanneer slik je wijn door?
Ben je op een wijnproeverij dan is het gebruikelijk om de wijn na het proeven weer uit te spugen. Dit is vooral bedoeld omdat er vaak meerdere wijnen te proeven zijn en dat na een aantal slokken geen objectieve waarneming meer kan zijn van de wijnen die nog volgen. En dat zou zonde zijn. Neem na het uitspugen een slokje water of een stukje brood om de smaak in de mond te neutraliseren. Neem geen blokje kaas. Kaas heeft van zichzelf te veel smaak en overrulet de smaak van wijn.

Ben je nu in een restaurant dan is uitspugen, na het wijnproeven eigenlijk not done. Tenzij de wijn een hele nare smaak heeft. Slik hier de wijn dan ook door. Waarschijnlijk krijg je ook geen kommetje om de wijn in uit te spugen.