Domaine Calmel & Joseph
Calmel & Joseph is een ‘maison de négoce’. Een fenomeen dat circa 15 jaar geleden begon. Tot die tijd had je naast de grote coöperaties, de kleine gespecialiseerde wijnboeren die een maximale expressie van het terroir nastreefden. Steeds vaker zie je gepassioneerde ‘jonge’ wijnmakers die druiven en most kopen uit specifieke streken om daar wijn van te maken. Een fenomeen dat in de Bourgogne al flink is toegenomen. In de Languedoc kennen we vooral de grote ‘negociants’ als JeanJean, Foncalieu, Skalli, Gérard Bertrand. De laatste heeft vooral eigen wijngaarden en produceert wijnen van top-end tot supermarkt niveau, echter de meeste grote ‘négociants’ concentreren zich op de grote volume bulk stromen.
De zogenaamde ‘micro-négociants’ zijn er nog zeer beperkt in de Languedoc. Een duo dat opvalt is Calmel & Joseph. Zij hebben zich volledig gespecialiseerd in wijnen uit de regio Languedoc-Rousillon en behoren tot de absolute top. Laurent Calmel is de oenologist en werkte als flying winemaker in California, Moldavië, Chili, Australië, Spanje en diverse regio’s in Frankrijk. Jerome Joseph deed de hotelschool en had diverse functies in het buitenland. Nu is hij het creatieve- en commerciële brein. Ze werken nauw samen aan de vinificatie en het blenden en opvoeden van de wijnen. Ze produceren wijnen in het midden tot hogere segment die passen bij het Mediterrane terroir en aansluiten bij hun visie en overtuigingen. Het is hun ambitie om wijnen te ontwikkelen uit alle significante regio’s in de Languedoc-Rousillon.
De heren bieden een geweldige reis langs de wijnvelden van de Languedoc: een donkere stevige Corbières; kruidige Roussillon; de peperige heldere beet van Minervois; de kruiden en zwart fruit van Montpeyroux; het rode fruit en de elegantie van St-Chinian. Het is er allemaal, een schoolvoorbeeld masterclass van de Languedoc-Roussillon. Zes verschillende wijnlijntjes met twee tot zeven verschillende wijnen.
Calmel & Joseph werken samen met circa 50 wijnboeren uit de regio. Ze zijn betrokken bij alle belangrijke besluiten van snoeien tot plukken. Het fruit is van het grootste belang voor de kwaliteit van de wijn. De wijnen komen van vijftien AOC’s en in acht jaar tijd is het volume gegroeid van 3000 naar 700.000 fles. Inmiddels bezitten ze ook hun eigen wijngoed, Domaine de la Madone, in het dorp Montirat in de Aude. Een belangrijke nieuwe stap die wellicht een nieuwe fase inluidt.
In hun opbouw van de range is het kwaliteitssysteem van de Bourgogne. De varietal Pays d’Oc Villa Blanche wijnen zijn van het niveau ‘regional wines’. De serie Les Languedoc zijn van het ‘Languedoc’ quality level. Les Terroirs kan je beschouwen als ‘villages’ kwaliteit en Les Crus van het niveau ‘Premier Crus’. De top van de pyramide wordt gevormd door de bijzondere Cuves van Les Cuvées Rares.