Beschrijving
Wijnhuis I Bric Cenciurio Roero Arneis Sito Fossili DOCG 2020 Magnum
Vinificatie I Vergisting op RVS en Foeder houtrijping
Magnum 1,5 liter
Wijn/Spijs I Deze wijn past geweldig bij witte pasta’s, voorgerechten, gerechten met vis en salades. Echt een culinaire topper.
Serveertemperatuur I 10 – 12 graden
Bewaarpotentieel I Op dronk of nog 2 – 10 jaar laten liggen
Wijnomschrijving I De wijn is sappig, krachtig met een lichte hout toon. De Arneis stokken staan in de wijngaard Sito dei Fossili, waar de bodem gemengd is met kalksteen fossielen. Daarom is het smaakprofiel is gestructureerd, met een geweldige mineraliteit. De smaak is mild droog, met rijp wit fruit en met natuurlijk een hint van anijs en venkel. Licht strogeel gekleurd. In de neus ruik je een bloemig bouquet van aroma’s van amandelen, peer, abrikoos. De wijn is zeer goed in balans met een geweldige complexiteit. De druiven worden eerst 15 dagen in koeling gehouden om na te rijpen. Daarna een zachte persing met een korte schilweking en fermentatie vaan 40 dagen in eiken houten vaten. Daarna volgt een rijping van 6 maanden op eiken houten foeders.
Achtergrond informatie I Arneis is een witte druif die voornamelijk in de Roero, in Piemonte, ten noorden van Alba voorkomt. Arneis betekend letterlijk “moeilijk kleintje”, doordat de druif erg lastig te onderhouden is in de wijngaard. Zo lastig zelfs, dat de druif tot zeer recent met uitsterven bedreigd werd. Enkele dappere wijnmakers, waaronder Bric Cenciurio hebben het echter aangedurfd de druif de erkenning te geven die het verdient!
Bric Cenciurio I betekent letterlijk “top van de Cenciurio berg”. Het bezoekadres van de Bric Cenciurio ligt in het bekende wijndorp “Barolo”. Te midden van de wijngaarden waar de fameuze Barolo-druif, de Nebbiolo geweldig geworteld is. De 12 hectaren wijngaarden van Bric strekken echter verder dan de gemeentegrenzen van Barolo. Ook buiten de Barolo gemeente produceert Bric Cenciurio, wijnen van onder meer de Nebbiolo, Arneis, Barbera, Dolcetto en zelfs Riesling druiven. Het bedrijf is in 1990 opgericht door Franco Pittatore en zijn schoonbroer Carlo Sachetto. Toen zij besloten in de voetsporen van de familie te treden met moderne vinificatie methoden. Maar wel respect voor de oude tradities en bovenal respect voor de druif.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.