Over wijn valt enorm veel te vertellen. Wij vertellen u hier een aantal wijnweetjes. Wist u bijvoorbeeld
Witte wijn van blauwe druiven
Dat witte wijn zowel van witte als van blauwe druiven gemaakt kan worden? Rode wijn wordt gemaakt van de hele druif, dat wil zeggen van het sap, de schil, de steeltjes en de pitjes. Hierin bevindt zich de kleurstof die rode wijn kleur geeft. Hoe langer de blauwe schil aanwezig blijft in de most, hoe rode de kleur van de wijn. Bij witte wijn wordt de schil vrijwel direct verwijderd, waardoor de wijn gemaakt wordt van het, vrijwel kleurloze, sap.
Most
Dat most vers geperst maar nog niet vergist druivensap is? Op de schil van een druif bevinden zich gistcellen. Na persing treedt dan ook spontane gisting op. Ook bevat een druif suiker dat tijdens deze gisting wordt omgezet in alcohol en koolzuur. Dit proces gebeurt bij een temperatuur tussen de 20 -30°C want boven de 32°C gaan gistcellen dood.
Dat most twee tot veertien dagen en soms zelfs langer in een kuip of vat blijft waarna het wordt verwijderd? Dit gebeurt door de wijn van de vaste stoffen te scheiden, door de vloeistof te laten aflopen. Hierna gaat de wijn regelmatig over naar een schoon vat omdat het bezinksel dat steeds ontstaat anders te lang in contact blijft met de wijn. Voor het bottelen van de wijn, nog een laatste stap: de wijnklaring oftewel het helder maken.
Tannine
Dat na kneuzing van de druiven een chemische verbinding vrijkomt die tannine heet? Tannine bevindt zich voornamelijk in de steeltjes en in de schil en zorgt voor de houdbaarheid van de wijn. Omdat bij witte wijn deze schillen en steeltjes verwijderd zijn, zit er maar weinig tannine in en is een witte wijn dus minder lang houdbaar. Drink je een jonge rode wijn dan is de smaak van tannine sterk aanwezig. Tannine veroorzaakt in de mond een reactie van het wangslijmvlies. Dit trekt samen en dat geeft een wrang een stroef gevoel.
Deze blog wordt geregeld aangevuld met nieuwe wijnweetjes.